Boek Recensie: Het eerste jaar van haar huwelijk van Anita Shreve

Het eerste jaar van haar huwelijk van Anita Shreve

Al lange tijd stond Anita Shreve op mijn verlanglijstje en nog steeds was ik niet aan haar toegekomen (het verlanglijstje is dan ook wel erg lang). Toen ik dit boek kreeg van Uitgeverij Orlando in ruil voor een recensie was dat een prima reden eindelijk eens te zien of ze een schrijfster is voor mij.

En ja, dit boek beviel goed. Ik hoorde al van mijn Engelstalige blogvrienden dat vooral haar eerdere boeken de moeite waard zijn. Dit boek hoort niet bij de “eerdere boeken”, dus ik verwacht dat die dan wel helemaal geweldig zullen zijn.

Het eerste jaar van haar huwelijk: Waar het over gaat

De Amerikaanse Margaret en Patrick zijn nog maar een paar maanden getrouwd als ze naar Nairobi in Kenia verhuizen. Daar gaat Patrick aan de slag als dokter en onderzoeker. Tijdens een beklimming van de Mount Kenya met twee bevriende echtparen, gebeurt er een verschrikkelijk ongeluk waar Margaret zich schuldig over voelt. Ook de anderen, zelfs haar man, lijken haar de schuld te geven.

Hierdoor verandert haar relatie met Patrick. Margaret onderneemt stappen om minder afhankelijk van hem te zijn en een eigen leven in Nairobi te krijgen. Uiteindelijk doen ze een poging om weer bij elkaar te komen.

Het eerste jaar van haar huwelijk: Wat ik ervan vond

Dit is een heel mooi verhaal over een huwelijk en over het leven van Westerlingen in een Afrikaans land. Margaret trekt zowel met ex-pats als met lokale bewoners op en leert zo het land en zijn mensen steeds beter kennen. Maar wat een land, waar je auto even “geleend” wordt of je huis leeggeroofd. En dan de slechte behuizing van de bedienden! Margaret vindt dat laatste erg, maar met de rest leert ze al snel leven.

De beschrijving van de tocht op Mount Kenya en de voorbereidingen daarvan is prachtig beschreven. Margaret vindt het nogal lastig. Ze is niet getraind en blijkt de langzaamste van de groep te zijn. Als lezer verwacht je dat er iets naars zit aan te komen, maar niet datgene dat uiteindelijk gebeurt.

Ik nam het Patrick erg kwalijk dat hij Margaret haar schuldgevoelens niet uit haar hoofd praat. Aan de ene kant is het wel begrijpelijk (gegeven het verhaal) maar aan de andere kant vond ik dat hij, haar man, haar toch wel veel beter zou kunnen hebben gesteund in de eerste weken na het drama.

Sommige gebeurtenissen in het boek waren irrelevant en leken speciaal voor de in Afrika geïnteresseerde lezer geschreven te zijn. Allerlei anekdotes die Shreve misschien zelf had meegemaakt en die haar wel interessant leken werden in het verhaal verwerkt. Mij kwam dat iets te kunstmatig over, en het verhaal had ook zonder deze anekdotes gekund.

Neem je die voor lief, dan is dit een prachtig boek over het begin van een huwelijk, over schuld, over welk niveau van toenadering door andere mannen acceptabel is voor een getrouwde vrouw, en over een mooi, maar tegelijkertijd niet zo mooi, land.

Mijn waardering: 4.5 sterren (van de 5)

Aantal bladzijden: 320

Gepubliceerd in: 2012 (Nederlandse vertaling; oorspronkelijke Engelse uitgave, A Change in Altitude, 2009)

Ik kreeg dit boek: in ruil voor een recensie van Uitgeverij Orlando

Extra: Lees hier het eerste hoofdstuk

12 reacties op “Boek Recensie: Het eerste jaar van haar huwelijk van Anita Shreve

  1. “Sommige gebeurtenissen in het boek waren irrelevant en leken speciaal voor de in Afrika geïnteresseerde lezer geschreven te zijn.” Ah, interessant! Ik heb ook ooit Mount Kenya beklommen (en wilde daarna nooit meer naar de top van een berg – de klim was nog wel te doen, maar de afdaling was tamelijk afschuwelijk), dus alleen daarom zou dit voor mij al de moeite waard moeten zijn, plus het feit dat ik nog steeds nooit iets van Anita Shreve heb gelezen en toch wel benieuwd ben naar deze schrijver. Wat is de Engelse titel van het boek?

    • Anna, wauw, je bent de berg op geweest? In het boek had Margaret het behoorlijk moeilijk. Vooral met de beklimming – maar ik geloof dat ze een alternative route hadden, niet de standaard route. Als je er zelf geweest bent is dit boek inderdaad extra aantrekkelijk.

  2. Ik had Shreve ook al een tijdje in het vizier en zal haar zeker moeten toevoegen aan het lijstje ‘Zeker te lezen auteurs’. Dit boek lijkt me wel wat. Wij hebben ooit op het punt gestaan naar Kenia op vakantie te gaan, maar op het laatste moment is er iets tussengekomen. Maar het land interesseert me nog altijd. En na naar een land reizen is er over lezen toch het beste wat je kan doen, niet?

  3. Pingback: New Books Have Arrived! June | The Books of Life!

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s