Boek Recensie: Perfecte stilte van Thomas Verbogt

Perfecte stile van Thomas Verbogt

Dit boek heb ik gewonnen in een winactie van Leestweeps, de twitter leesclub. Dit boek wordt besproken op de volgende twitter leesavond, waarbij lezers van het boek met elkaar gaan twitteren. Deze leesavond is op maandag 4 juni 2012 (zie HIER voor meer informatie).

Perfecte stilte is het eerste boek dat ik van Thomas Verbogt gelezen heb. Wel vreemd, want hij heeft toch een flink aantal titels op zijn naam staan.

Dit is zo’n echt Nederlands literair boek. Veel korte hoofstukken, die over het algemeen niet op elkaar aansluiten, maar een nieuwe scene of herinnering brengen. Er wordt weinig uitgeweid, de lezer moet de rest er maar bij bedenken. Een voorbeeld, als er een nieuw personage (of omgeving) in beeld komt, krijgt de lezer daar geen uitgebreide beschrijving van. Hoe men eruitziet, komt eventueel later nog wel ter sprake, als het nodig is.

De ik-persoon, David Kromweg, is midden-vijftig en documentairemaker. Hij heeft een relatie met Emma maar is veel op reis voor zijn werk, en zijn omgang met Emma verloopt nogal stroef.

Op een dag ontmoet hij bij toeval een oude buurvrouw, mevrouw Breizer. Dit brengt een stroom van herinneringen bij hem terug. Mevrouw Breizer’s dochter, Valerie, was namelijk zijn speelkameraadje, samen met Simon uit dezelfde straat, toen ze nog kinderen waren. Maar op haar 14e verjaardag stapt Valerie van het dak van het huis en verandert alles voor David.

Ook in het heden gebeurt er iets waardoor David’s zelfbeeld helemaal verandert. Hij durft nu confrontaties aan, met Emma, met andere mensen om hem heen en ook met mensen uit zijn verleden.

Het boek is mooi geschreven en goed leesbaar. Het boek beweegt van het heden naar David’s verleden met Valerie en naar andere herinneringen en langzaam wordt duidelijk wat er nu precies is gebeurt met Valerie. Ondertussen staat ook het heden niet stil.

Somes ietsje verwarrend, dan was het een tijdje niet duidelijk of een hoofdstuk nu in het heden of verleden speelde.

De moeite van het lezen waard. En ik ga natuurlijk meer van deze schrijver lezen.

Mijn waardering: 4.5/5

Dit boek heb ik: gekregen van Uitgeverij Nieuw Amsterdam, via een winactie van Leestweeps

Aantal bladzijden: 208

Gepubliceerd in: 2011

6 reacties op “Boek Recensie: Perfecte stilte van Thomas Verbogt

  1. Door de actie op Leestweeps was ik benieuwd naar je mening over dit boek, Judith, ik heb het zelf nog niet (ik probeer even geen boeken meer te kopen ๐Ÿ™‚ met de nadruk op proberen). Ik kende de auteur ook niet, zal hem toch eens opzoeken op Internet.

      • Lindy, ik denk dat het Nadine niet zozeer om het geld gaat, maar om de hoeveelheid boeken die ze al heeft, ja toch, Nadine? Dan helpt de bieb ook niet, want daar mag je een heleboel boeken zomaar meenemen – heb je nรณg meer om te lezen (wij boekbloggers hebben eigenlijk altijd teveel te lezen – zelf heb ik meer dan 60 ongelezen boeken liggen). ๐Ÿ™‚

  2. ik heb ook nog nooit wat van Verbogt gelezen, maar heb toevallig onlangs ‘Het ongeluk’ van deze schrijver op mijn reader gezet. Moet er nog aan beginnen (uiteraard zou ik bijna zeggen) ๐Ÿ™‚
    Ik wil graag wat meer voor mij onbekende Nederlandse schrijvers lezen!

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s