Eerste Hoofdstukken – 23. De roman in de viool van Natasha Solomons

Eerste Hoofdstukken


Eerste Hoofdstukken is een serie op De Boekblogger waarin ik het eerste hoofdstuk van een boek lees (meestal als voorpublicatie van een nieuw te verschijnen boek of een pasverschenen boek) en mijn mening geef: doorlezen of wegleggen?

Van deze schrijfster had ik al De lijst van meneer Rosenblum gelezen wat ik een leuk boek vond. Mijn recensie (in het Engels) van dat boek staat HIER. Nu ben ik benieuwd naar Solomon’s tweede boek, De roman in de viool. Zou dat net zo mooi zijn? Uitgeverij Orlando heeft een eboek gemaakt van een aantal voorproefjes van nieuwe boeken. HIER kun je die zelf lezen.

Caveat: Wees héél voorzichtig nu! Eerste hoofdstukken kunnen fantastisch zijn, terwijl de rest van het boek tegenvalt. Omgekeerd kun je wel stellen dat als het eerste hoofdstuk al niet veel soeps is, de rest dat waarschijnlijk ook niet is.


Het boek

De roman in de viool van Natasha Solomons

BoekDe roman in de viool van Natasha Solomons

Genre: historische fictie

Bladzijden: 384

Uitgeverij: Orlando

Publicatie Datum: november 2011

Op de website

Wenen, eind jaren dertig: de nazi’s zijn hun jacht op de joden begonnen. Schrijver Julian Landau en zijn muzikale vrouw Anna weten visa te bemachtigen voor hun oudste dochter en haar man: zij vertrekken alvast naar Amerika. Kort daarna krijgen ze een visum voor Engeland voor hun negentienjarige dochter Elise, die als dienstmeisje kan werken in een landhuis in Dorset. Haar vader geeft Elise zijn altviool mee, met daarin een kopie van zijn laatste boek. Iedereen hoopt dat het hele gezin binnen enkele maanden in Amerika herenigd zal zijn…

In het voorjaar van 1938 arriveert Elise Landau op Tyneford. Terwijl de bedienden het zilver poetsen en drankjes serveren op het gazon, draagt Elise haar moeders parelketting onder haar uniform en veroorzaakt ze een schandaal door met de zoon des huizes te dansen. De oorlog is ophanden, de wereld verandert en ook Elise moet veranderen. Op Tyneford leert ze dat ze meerdere kanten in zich heeft… en dat je meer dan eens kunt liefhebben.

Mijn indruk

Mijn indruk is gebaseerd op de eerste twee hoofdstukken en mag daarom niet worden geciteerd als betreffende het hele boek.

Een oudere vrouw, Elise, herinnert zich Tyneford, een Engels landhuis waarheen ze verhuisde om als dienstbode te gaan werken, en het leven daarvóór, toen ze nog in Wenen woonden. Haar moeder was een groot zangeres en kreeg aanbiedingen om in veiliger landen dan het Oostenrijk van net vóór de 2e wereldoorlog te komen werken.

Terwijl haar vader en moeder zich opmaken om naar Amerika te gaan, wordt Elise aangenomen (via een advertentie in een krant) om op Tyneford te gaan werken. Het afscheid van Wenen valt haar zwaar want ze heeft een fijne jeugd gehad. Haar vader geeft haar zijn oude viool, met daarin verstopt een kopie van zijn roman, voor het geval hij de zijne kwijtraakt.

Vlak vóór haar vertrek is het Pasen en probeert iedereen vrolijk te doen, maar het valt niet mee, en Elise ziet dat haar vader huilend naar haar, haar moeder en haar zus staat te kijken.

Oordeel

Doorlezen!

Jahoor, alweer zo’n mooi boek van Natasha Solomons. Daar heb ik wel zin in! Ik ben wel benieuwd hoe het met Elise in Tyneford zal gaan. Ja, zogenaamd zal ze zo snel mogelijk naar haar ouders in Amerika gaan, maar omdat ze in het eerste hoofdstuk zich Tyneford zo goed herinnert, denk ik dat dat nog wel eens tegen kon gaan vallen. Wat zal ze zoal beleven daar?

Prettig geschreven, het leest lekker door.

Extra: Lees HIER zelf de eerste hoofdstukken van dit boek.Wat zeg jij? Doorlezen of wegleggen?

Laat een reactie achter met je keuze.

6 reacties op “Eerste Hoofdstukken – 23. De roman in de viool van Natasha Solomons

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s