Boek recensie: Hemel en Hel van Jón Kalman Stefánsson

Hemel en hel van Jón Kalman Stefánsson

Via ebook.nl was het mogelijk dit boek gratis via internet te lezen. Omdat ik niet zeker wist of het wat voor mij was (en ik nog veel andere boeken te lezen had), heb ik eerst de eerste paar hoofdstukken gelezen. Wat ik daarvan vond zie je HIER.

Geschikt bevonden, dus heb ik het op mijn laptop gelezen. Niet de prettigste manier, maar elke keer een hoofdstuk ofzo, en het boek was zó uit.

Erg mooi, alsof je er zelf bij bent!

Hemel en Hel: Waar het over gaat

Van de website van uitgeverij Anthos: “Op een dag gaan twee vrienden, Bárdur en ‘de jongen’, de zee op om te vissen. Ze worden overvallen door een storm en Bárdur raakt onderkoeld. De jongen probeert zijn vriend nog te redden, maar moet uiteindelijk machteloos toezien hoe hij sterft.

Een boek heeft tot de dood van Bárdur geleid: hij was zo onder de indruk van Paradise Lost van Milton dat hij vlak voor het vissen op zee nog even naar zijn hut was teruggelopen om een paar mooie regels te lezen. Die wilde hij in de boot aan zijn vriend citeren, maar daardoor vergat hij zijn warme jas mee te nemen. Na de dood van Bárdur gaat de jongen op reis om het boek terug te brengen naar de man die het uitleende.

Hemel en hel vertelt het meeslepende verhaal van iemand die zich na de dood van een vriend geen raad meer weet. Stefánsson maakt indruk door zijn beeldende en poëtische beschrijvingen. Hemel en hel is een prachtige en aangrijpend mooie roman, met filosofische weerspiegelingen over het leven en het geweld van de natuur.”

Hemel en Hel: Wat ik ervan vond

Het allermooiste van het boek is de eerste helft, waar de jongen op zee gaat om te vissen, zijn vriend verliest en zonder nog verder te willlen leven een boek gaat terugbrengen dat zijn vriend geleend had. Het is alsof je er zelf bij bent, vooral het stuk waar de mannen op zee zijn. De kou, het donker, de wind, de zee, de mannen die vislijnen uitgooien en later weer ophalen. Net echt!

Als de jongen weer op de bewoonde wereld is, wordt het meer een soort van Knut Hamsun verhaal (een favorite schrijver van mij), het boek speelt in dezelfde tijd als Hamsun’s vroegste boeken, 1880. Dit boek speelt zich af in Ijsland, terwijl Hamsun’s boeken in Noorwegen plaatsvinden, maar toch zijn er genoeg overeenkomsten: weinig spraakzame mensen, een groot verschil tussen arm en rijk, een klein stadje waar mensen zo goed en kwaad als het kan met elkaar moeten samenleven, vreemde typetjes die geaccepteerd worden zoals ze zijn.

De schrijfstijl was echt prachtig en daar moet je het voor een groot deel ook wel van hebben: er gebeurt niet al teveel, behalve dan in het hoofd van de jongen. De schrijfstijl was echter ook weer niet zó poëtisch dat het verhaal daardoor bijna onleesbaar werd. Je hoeft niet bij elke zin stil te staan om te begrijpen wat er bedoeld wordt. Wat dat betreft is het juist weer heel eenvoudig beschreven, net zoals de figuren in dit boek zijn.

Nadat de jongen weer in de bewoonde wereld terechtkomt, vond ik het boek af en toe wat warrig worden. We volgen dan wat andere mensen die de jongen tegenkomt, en kunnen daardoor zo een heel stuk met een oude zeekapitein meelopen, terwijl de jongen achterblijft. Of we krijgen het achtergrondverhaal van de waardin van de herberg, zonder dat de jongen daar aan te pas komt.

Hij speelt dus wel de hoofdrol maar als lezer zitten we niet constant in zijn hoofd. Aan de ene kant is dat jammer, aan de andere kant krijgen we zo wel wat leuke verhalen te horen.

Een echte aanrader!

Mijn waardering: 5/5

Dit boek heb ik: gelezen via Weblezen

Aantal bladzijden: 206

Gepubliceerd in: 2010

Extra: Er is nu ook een vervolg op dit boek, Het verdriet van de engelen (2012).

6 reacties op “Boek recensie: Hemel en Hel van Jón Kalman Stefánsson

  1. Pingback: Eerste Hoofdstukken – 18. Hemel en Hel van Jón Kalman Stefánsson | De Boekblogger

  2. Ik ben al een tijdje op zoek naar het boek “Hemel en Hel” ook uw verslag maakt me des te meer nieuwsgieriger. Alleen het boek is nergens meer verkrijgbaar. Heeft u toevallig de hardcover en kan ik het boek van u kopen.

    Groet,

    • Denise, nee, ik heb het boek zelf niet. Ik heb het uit de bibliotheek geleend. Misschien is dat een idee? Daar hebben ze het vast wel. Ik zag dat het e-book nog wel verkocht wordt. Jammer dat het papieren boek niet meer verkrijgbaar is.

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s