Boek recensie: De fazantenmoordenaars van Jussi Adler-Olsen

De fazantmoordenaars van Jussi Adler-Olsen

Deze schrijver heb ik pasgeleden ontdekt toen ik het prachtige De vrouw in de kooi in handen kreeg. Dat boek heb ik razendsnel gelezen want ik vond het prachtig. Je kunt mijn recensie, in het Engels, hier lezen.

De vrouw in de kooi is het eerste boek in de Serie Q en De fazantenmoordenaars het tweede deel. Er zijn hierna nog twee delen van de serie, dus dat blijft smullen! Want ja, dit tweede deel was ook heel goed, hoewel ik het eerste deel sterker vond.

Je kunt dit boek heel goed lezen als je het eerste deel niet gelezen hebt, het achtergrondverhaal over de hoofdpersonen is wat duidelijker als je eerst De vrouw in de kooi leest, maar echt nodig is het niet om deze nieuwe moordzaak te kunnen volgen.

De fazantenmoordenaars: Waar het over gaat

Website van uitgeverij Prometheus: “In 1987 worden de verminkte lichamen van een broer en zus gevonden in een zomerhuisje in de buurt van Rørvig, in Noord-Seeland. Uit het politieonderzoek blijkt dat de dader gezocht moet worden binnen een groep van kostschoolleerlingen die uit de rijkste kringen van het land afkomstig zijn. Er is echter niet genoeg bewijs en de zaak verdwijnt in de doofpot, totdat een van de verdachten zichzelf aangeeft. Daarmee lijkt het mysterie opgelost.

Een aantal jaren later belandt het onderzoek op het bureau van brigadier Mørck, hoofd van de afdeling ‘onopgeloste zaken’ Q. Hij denkt dat het er per ongeluk is terechtgekomen, maar al snel blijkt dit niet het geval te zijn. Hij realiseert zich dat er iets heel erg fout is gegaan… Samen met zijn assistent Assad begint hij een onderzoek dat hen in aanraking brengt met alle lagen van de maatschappij. Van de armste mensen die op straat leven tot de machtigste mensen van het land; de klopjacht is begonnen.”

De fazantenmoordenaars: Wat ik ervan vond

Ik vind de hele set-up van de Afdeling Q zo leuk: brigadier Mørck, die in het vorige boek net aan het bijkomen was van een aanslag op zijn leven, heeft zich (met tegenzin) geinstalleerd in de kelder van het politieburo met Assad, een Syrische vluchteling die aangenomen is als schoonmaker en manusje-van-alles. Maar Assad blijkt veel meer in zijn mars te hebben en zet Mørck er toe aan bepaalde dossiers toch eens nader te bekijken, gaat zelf rondbellen om onbeantwoorde vragen opgelost te krijgen en speelt een belangrijke rol in de oplossing van de moordzaak.

Ik vond deze zaak niet zo spannend als die in het eerste boek. Het verhaal is een beetje rommelig, omdat er zoveel personen in voorkomen. Zelfs op het laatst had ik nog moeite om de mannen van de kostschoolgroep uit elkaar te houden. Kimmie, het enige vrouwelijke lid van die groep, die al jaren op de vlucht was voor de mannelijke leden, was een interessante dame, maar geen aardige vrouw. Hoewel de mannen nog een heel stuk onplezieriger zijn, en ik bleef hopen dat ze Kimmie niet te pakken zouden krijgen, kon ik toch niet zo met Kimmie meeleven.

Het verhaal is (weer) net zo gruwelijk als in De vrouw in de kooi maar wel heel anders. Er zijn wat de zaak die onderzocht wordt geen overeenkomsten met de zaak in het eerste boek. In dit tweede boek heeft Afdeling Q er een secretaresse bijgekregen, die ook wel van wanten weet. Ik ben benieuwd of er in het volgende boek verdere uitbreiding komt.

Leuk verhaal, iets minder dan het eerste boek, maar ik zal met plezier het volgende deel gaan lezen.

Mijn waardering: 4/5

Genre: thriller, vertaald

Aantal bladzijden: 405

Gepubliceerd in: 2010

Update September 2012: Zie ook mijn recensie van De noodkreet in de fles

8 reacties op “Boek recensie: De fazantenmoordenaars van Jussi Adler-Olsen

  1. Hoi hoi
    De boeken uit deze serie heb ik allemaal gelezen en ze worden steeds leuker!! Qua lezen dan, de verhalen zijn op zich natuurlijk gruwelijk maar de personages worden echt steeds leuker!! De hele serie is een aanrader en ik kijk uit naar het volgende boek!

  2. Dit is inderdaad het minste van de vier. Het eerste en het derde zijn de beste boeken. Maar natuurlijk alle vier pareltjes. Ik denk dat ik ze alle vier binnen de maand had uitgelezen.

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s