Recensie: De kok van Martin Suter

De kok van Martin SuterOver dit boek heb je in de Eerste Hoofdstukken serie op mijn blog al kunnen lezen. Het leek me heel mooi en ik ben dus snel verder gaan lezen.

Hoewel het boek niet geheel aan mijn verwachtingen voldeed, was het een mooi boek dat ik met plezier gelezen heb.

De kok: Waar het over gaat

In dit boek speelt Maravan, een asielzoeker uit Sri Lanka, de hoofdrol. Eerst werkt hij als keukenhulpje bij een sterrenrestaurant, maar als ontdekt wordt dat hij keukenapparatuur geleend heeft om thuis te kunnen experimenteren met koken, wordt hij ontslagen.

Dat komt zeer slecht uit want zijn familie in Sri Lanka heeft dringend geld nodig. De toestand daar verslechtert en van hem wordt verwacht dat hij regelmatig een bedrag overmaakt. Hij moet geld lenen en vindt maar moeilijk weer een baan. Wie bij het sterrenrestaurant is weggestuurd, komt niet zo makkelijk weer aan de slag.

Dan neemt zijn oud-collega Andrea contact met hem op. Zij is een mooie vrouw die in de bediening werkte bij het restaurant (maar ondertussen ook al niet meer). Zij weet dat hij lustopwekkende menus kan bereiden en vraagt hem met haar samen een bedrijfje te beginnen. En zo ontstaat Love Food. Zij verzorgen diners bij mensen thuis van wie de relatie een opkikkertje nodig heeft. En dat wordt zeer succesvol en breidt zich uit naar romantische avontjes met escortgirls. Maar tijdens deze avonden komen ze achter een smerige handel, waar ook Sri Lanka bij betrokken is, en er wordt wraak genomen, via het Love Food menu.

De kok: Wat ik ervan vond

Het begin vond ik prachtig, zoals je al in het Eerste Hoofdstukken artikel hebt kunnen lezen. Het ontstaan van Love Food en de eerste paar etentjes waren leuk, maar daarna zakte het verhaal voor mij wat in. Dat kwam vooral omdat het begin heel vrolijk en leuk was allemaal, en nu begonnen Maravan’s problemen toch echt serieus te worden. Er zaten nog een paar liefdesperikelen in, en die waren leuk (maar óók problematisch), en de toestand in Sri Lanka werd ook steeds slechter.

Nu wil ik niet zeggen dat een boek pas mooi is als het vrolijk en leuk is – zeker niet. Ik vond het boek nog steeds mooi, maar mijn verwachtingen over een ietwat luchthartig verhaal van een keukenhulp die beter kan koken dan de kok, bleken niet te kloppen.

Het is leuk hoe er op het laatst wraak genomen werd ook al interesseerde me het verhaal erachter (het smerige handeltje) mij niet zo. Er speelt ook nog een Nederlander mee in dit boek, dat zich in Zürich afspeelt.

De mooie schrijfstijl blijft aanwezig tot de laatste zin!

Achter in het boek is het hele Love Menu opgenomen. Het zijn over het algemeen geen recepten voor beginnende koks. Ze zijn door een sterrenkok ontwikkeld en aangepast, en kunnen dus echt thuis bereid worden. Of het menu echt werkt, heb ik niet geprobeerd…

Mijn waardering: 4/5

Ik las dit boek: omdat de eerste hoofdstukken me helemaal enthousiast hadden gemaakt

Dit boek heb ik: ter recensie gekregen van Uitgeverij Signatuur, met dank!

Aantal bladzijden: 248

Gepubliceerd in: 2011, vertaald uit het Duits (Der Koch)

3 reacties op “Recensie: De kok van Martin Suter

  1. Net als jij verwachtte ik ook een luchtiger verhaal, Judith. De eerste hoofdstukken kunnen dus ook nog een verkeerde indruk geven. Gelukkig vond je het toch mooi.

  2. Pingback: Eerste Hoofdstukken – 16. De kok van Martin Suter | De Boekblogger

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s