Recensie: Vette pech van Larissa Verhoeff

Vette pech van Larissa VerhoeffLas ik s’ morgens over dit boekje in de krant, even later twitterde Lev. uitgevers over dit boek en vroeg wie er problemen met afslanken had. Ik dus! Ik twitterde meteen terug dat het al 10 januari was en ik nog niet eens begonnen was aan mijn goede voornemen om af te vallen. En dat leverde mij dit boek op, ter inspiratie!

Vette pech: Waar het over gaat

Larissa Verhoeff is dik. Dat had ze zelf nog niet eens zo door, totdat ze een paar keer achter elkaar met de neus op de feiten wordt gedrukt. Na nog een paar maanden troosteten besluit ze dat het tijd is om wat te doen aan de ongezonde situatie.

Verhoeff beschrijft in de ik-vorm, in non-nonsense termen, wat dik-zijn met haar doet, wat ze vindt van mensen die commentaar op haar figuur leveren, en hoe ze probeert af te slanken. De verschillende apparaten en methodes die ze probeert werken niet of tijdelijk en uiteindelijk ontdekt ze, dat ze door minder te eten en af en toe wat bewegen in ieder geval kan stoppen met aankomen, en heel, heel langzaam, ook wat kilos begint te verliezen.

Vette pech: Wat ik ervan vond

Leuk geschreven, heel persoonlijk.

Het boek geeft geen richtlijnen over afvallen of lijstjes en weekplannen. Verhoeff beschrijft wel hoe zij ertoe is gekomen om uiteindelijk meer op haar voedselinname te gaan letten. Het kan voor andere mensen inspirerend zijn, maar ik kan me ook voorstellen dat mensen denken: ok, maar wat nu?

Het is dan ook geen zelfhulpboek maar een memoir: het boek vertelt hoe Verhoeff het dik-zijn ervaart en hoe zij kilos probeert kwijt te raken. Dat het voor andere mensen ook zo zal werken, valt nog te bezien. Wel is het boek een verhaal van herkenning voor heel veel dikke mensen, geschreven door iemand die wéét dat afvallen niet “gewoon een kwestie is van minder eten en meer bewegen”. Hopelijk blijven lezers even stilstaan bij hun eigen voedselpatroon en nemen ze maatregelen waar nodig.

Mijn waardering: 4/5

Ik las dit boek: omdat ik mezelf te dik vind

Dit boek heb ik: gewonnen van Lev. (onderdeel van A. W. Bruna) via Twitter

Aantal bladzijden: 160

Gepubliceerd in: 2012 (januari)

Extra: Verhoeff verwijst achter in het boekje naar haar website waar je meer kunt lezen over hoe zij zelf aan de slag is gegaan tegen de kilos.

5 reacties op “Recensie: Vette pech van Larissa Verhoeff

 1. De vraag is natuurlijk: vinden wij onszelf te dik, of vinden we dat omdat de maatschappij dat vindt?
  Ik ken weinig (of zelfs geen) vrouwen die niet willen vermageren (ikzelf incluis)… Maar het belangrijkste is toch dat je je goed voelt.

  • Nadine, in dit geval ging het inderdaad om een echte “dikkerd” en mijn eigen BMI zit ook aan de verkeerde kant van 25. Dan hoef je nog niet vreselijk dik te zijn, maar het betekent wel, opletten. En het boek gaat er vooral over dat het echt niet eenvoudig is voor echte dikkerds, om “minder te eten en meer te bewegen”. Het is nu eenmaal niet zo makkelijk anders waren er nauwelijks nog dikke mensen.

   • Nee, gemakkelijk is het niet, zeker als je wat ouder begint te worden. Vroeger kon ik gemakkelijk een kilo of twee kwijtraken op een paar dagen, maar nu lukt dat helemaal niet meer. En inderdaad, als je echt te zwaar wordt, dan moet je opletten, alleen al voor je gezondheid. Ik heb het alleen moeilijk met het feit dat mensen (en vooral dan vrouwen) almaar slanker moeten zijn. Ik kan echt niet overleven op twee slablaadjes en een glas water per dag 🙂

   • Nadine, daar heb je helemaal gelijk in. Waarom moeten we allemaal zo verschrikkelijk slank zijn? Maar daar gaat dit boek niet over, het gaat echt over Echte Dikkerds die je van verre al ziet aankomen. 🙂

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s