Recensie: Donderdagskind van Alison Pick

Donderdagskind van Alison PickBoeken over de Tweede Wereldoorlog trekken mij over het algemeen niet. Zonder precies te weten waar dit boek over ging, deed ik mee aan een winactie, en kreeg ik het boek thuisgestuurd. Het bleef een tijdje liggen, maar op een gegeven moment moest het er toch van komen.

En zoals met de meeste dingen waar je niet zo’n zin in hebt: het viel reuze mee. Sterker nog, ik vond het een mooi boek.

Donderdagskind : Waar het over gaat

Het is 1939 in Tsjechoslowakije. Sudetenland, waar de Joodse familie Bauer woont, wordt ingenomen door de Duitsers en de fabriek van Pavel Bauer komt in Duitse handen. Het verhaal, verteld grotendeels door de kinderjuf Marta, gaat over de moeilijke omstandigheden waarin de familie verkeert en hoe ze proberen het land uit te komen voordat de situatie verslechtert.

Marta is zelf niet Joods maar werkt al jaren bij de familie. Omdat ze zelf geen familie meer heeft, zijn de Bauers als het ware haar familie geworden. Ze zijn rijk en hoewel ze haar als ondergeschikte behandelen, doen ze dat wel op een prettige manier en Marta heeft het dan ook prima naar haar zin als kinderjuf voor hun 6-jarige zoontje Pepik.

Marta heeft echter een vriend, Ernst, die als voorman in Pavel’s fabriek werkt, die de Joden (in het algemeen, maar ook zijn werkgever) liever zo snel mogelijk zien verdwijnen. Tegenover Pavel Bauer doet hij allerliefst maar Marta weet wel beter. Zelf gaat ze ook twijfelen. De Bauers zijn altijd goed voor haar geweest, maar toch.

Op een gegeven moment moet ze besluiten waar haar loyaliteit ligt. Maar misschien maakt ze wel de verkeerde beslissing.

Donderdagskind : Wat ik ervan vond

Een interessant onderwerp, de tweede wereldoorlog in Tsjechoslowakije, daar had ik eigenlijk nooit eerder over gelezen. Ik kan al verklappen dat het allemaal niet zo geweldig afloopt met de familie Bauer, want dat vertelt de schrijfster zelf aan het begin van het boek.

Maar deze schrijfster is niet de schrijfster van het boek zelf, maar een fictieve onderzoekster die de familie Bauer onderzocht heeft en dat als fictie heeft opgeschreven vanuit het perspectief van Marta. Dat vond ik net een laag teveel, vooral omdat het begint met een lijstje van mensen overleden in de eerste helft van de 1940er jaren, met daarin een aantal Bauers en Picks. Dus leek het verhaal in eerste instantie gebaseerd op de ervaringen van de schrijfster’s eigen familie. De extra onderzoekster in het verhaal (níet Alison Pick zelf) was daarom een verwarrende toevoeging.

Het boek ging over de pogingen van de familie Bauer om zich stand te houden in hun woonplaats, en later, om het land te verlaten. Er was zeer weinig oorlogsgeweld, geen doden, geen kampverhalen. Zonder enige kennis van de lezer over de tweede wereldoorlog en het naziregime zou dit verhaal veel minder beklemmend zijn. Daarom leest het op zich ook heerlijk weg. Het is goed geschreven en vooral Marta als personage komt goed uit de verf.

Het loyaliteitsconflict waar Marta mee zat werd heel goed weergegeven en binnen het verhaal kon je het Marta niet kwalijk nemen dat ze ook niet precies wist waar haar loyaliteit moest liggen. Aan de ene kant, haar “familie”, de rijke Joden die altijd goed voor haren waren geweest, en aan de andere kant haar vriend Ernst, die een duidelijke afkeur aan de Joden begon te ontwikkelen. Uiteindelijk bedriegt Ernst zijn baas Pavel waar Marta, die dat doorheeft, bijstaat, maar vanwege de “vriendschap” die er volgens Pavel tussen hem en Ernst bestaat, heeft Pavel geen enkel achterdocht t.a.v. Ernst. Marta moet daarop besluiten voor wie zij kiest. Ook op een ander, cruciaal, moment moet Marta eenzelfde keuze maken.

Een mooi boek over de verhoudingen tussen mensen en wat er gebeurt als je moet kiezen tussen de verschillende mensen waarmee je een band hebt.

Mijn waardering: 4/5

Dit boek heb ik: gekregen bij een winactie van Miss Yvy

Aantal bladzijden: 314

Gepubliceerd in: 2011 (het origineel (Engels) in 2010 onder de titel Far to Go)

6 reacties op “Recensie: Donderdagskind van Alison Pick

  1. Vond het een heel mooi, ingeteger boek. Indrukwekkend. Ik had hetzelfde idee, WOII-boeken, nee. Maar toen ik de achterkant van het boek las was ik eigenlijk direct verkocht.

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s