Vissen veranderen bij kou van zwemrichting van Pierre Szalowski

Vissen veranderen bij kou van zwemrichting van Pierre SzalowskiEen paar weken geleden las ik een paar hoofdstukken in een voorpublicatie van dit boek en dat was goed bevallen. Toen ik dit boek in de bibliotheek zag staan, heb ik het gelijk maar meegenomen.

En het was inderdaad net zo leuk als ik gehoopt had!

Vissen veranderen bij kou van zwemrichting: Waar het over gaat

Een elfjarige jongen, van wie de lezer de naam niet te weten krijgt, komt er in de Kerstvakantie achter dat zijn ouders van plan zijn te scheiden. Hij roept de hemel aan om dit te stoppen, met grote gevolgen.

Want de volgende dag komt de ijsregen met bakken uit de hemel en ook de dagen daarna blijft het doorgaan. De stad, Québec in Canada, wordt één en al chaos als de mensen over de wegen glibberen en de stroom uitvalt in de helft van de straat waar de jongen woont.

Maar dan leren de mensen hun buren kennen! Zo woont daar Julie, die in een nachtclub werkt en alleen maar ”verkeerde’ mannen aan de haak slaat, een homopaar dat nooit tegelijk het huis uitkomt omdat ze bang zijn dat de buurt ontdekt dat zij eigenlijk helemaal geen broers zijn, een Russische ijshockier die zich bezig houdt met de zwemrichting van vissen, en het jongetje’s vriendje Alex en diens alcohokische niksnut van een vader.

Alle buren hebben zo hun eigen verhaal en hun eigen manier om elkaar te helpen. Maar komt de wens van het jongetje, dat zijn ouders niet gaan scheiden, inderdaad ook uit?

Vissen veranderen bij kou van zwemrichting: Wat ik ervan vond

Het is maar een kort boekje dat heel lekker wegleest: snel uit dus. Maar dan heb je wel een paar uur leesplezier gehad. Want het boekje is écht heel leuk.

Alles wat er gebeurt zou echt kunnen zijn, maar het is wel heel onwaarschijnlijk dat het zou gebeuren. Het is allemaal té mooi. Maar hoewel dat kan storen bij sommige boeken, is het in dit boekje juist de charme. Denk aan De honderdjarige die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson, dan krijg je een beetje een idee, hoewel de dingen die in dat boek gebeuren veel onwaarschijnlijker zijn dan in Vissen….

Wanneer de stroom uitvalt, heeft Boris een probleem, want het water in zijn aquarium wordt kouder. Zijn nachtclub-buurvrouw heeft nog wel stroom, maar die heeft juist besloten dat ze niets meer met mannen te maken wil hebben. En het homopaar leert Alex en zijn vader kennen. Alex’ vader heeft het niet zo op homo’s en ook niet op Joden. Laat één van het paar nu beide zijn! Ojee. En het jongetje’s vader, die helemaal klaar is met zijn baan als docent aan de politieschool, krijgt onverwachts een kans om zijn carriere een nieuwe draai te geven.

Alle personages hebben hun eigen zwakheden of wensen en aan het eind van het boek zijn die allemaal (ten goede) veranderd. De personages neigen allemaal naar het clichématige maar ook dat is juist wel grappig.

Een lekker boek om mee op de bank te kruipen en er pas vanaf te komen als het uit is!

Mijn waardering: 5/5

Ik las dit boek: omdat ik eerder al een paar hoofdstukken had gelezen en graag het hele boek wilde lezen

Dit boek heb ik: geleend uit de bibliotheek

Aantal bladzijden: 208

Gepubliceerd in: 2011 (Lebowski; Frans origineel: Le froid modifie la trajectoire des poissons, 2007)


9 reacties op “Vissen veranderen bij kou van zwemrichting van Pierre Szalowski

  1. Het lijkt echt dat de inhoud zo aantrekkelijk is als de cover en de titel. Toch maar niet op mijn lijstje zetten… Maar indien ik hetvergens ‘toevallig’ zie liggen, zal ik het zeker kopen.

  2. grappig, ik las dit boek een paar maanden geleden en vond het erg leuk. Ik ben nu bezig in ‘de oude man enz’ en dacht terwijl ik jouw verhaal over ‘vissen enz’ denken aan ‘de oude man’. Valt wat mij betreft in dezelfde catogorie, gewoon lekker leesvoer. Meestal lees ik boeken die ‘ergens over gaan’, maar dit is zo op z’n tijd ook wel eens erg lekker. Ik weet dat sommige mensen daar chicklit voor lezen, maar dat is niet aan mij besteed.

    • Leuk dat jij ook dat verband legde tussen die twee boeken, Wanda. Voor mij hoeft een boek niet per sé ‘ergens over te gaan’, je bedoelt de wat zwaardere kost? Ik lees alles – ook de zwaardere boeken, maar net zo goed een chick-litje op zijn tijd.

      Ik denk dat dit boek net als de 100-jarige man van die boeken zijn die bijna iedereen wel leuk vindt.

  3. Pingback: Eerste Hoofdstukken – 9. Vissen veranderen bij kou van zwemrichting van Pierre Szalowski | De Boekblogger

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s