Eerste Hoofdstukken – 6. Goede vrienden van René Appel

Eerste Hoofdstukken


Eerste Hoofdstukken is een serie op De Boekblogger waarin ik het eerste hoofdstuk van een boek lees (meestal als voorpublicatie van een nieuw te verschijnen boek) en mijn mening geef: doorlezen of wegleggen?

Op Manuscripta heb ik een aantal eerste hoofdstukken verzameld van boeken die mij interessant leken. Zijn ze dat ook? Je leest het hier.

Caveat: Wees héél voorzichtig nu! Eerste hoofdstukken kunnen fantastisch zijn, terwijl de rest van het boek tegenvalt. Omgekeerd kun je wel stellen dat als het eerste hoofdstuk al niet veel soeps is, de rest dat waarschijnlijk ook niet is.


Het boek

Goede vrienden van René AppelBoek: Goede vrienden van René Appel

Genre: Thriller, Nederlands

Bladzijden: 232

Uitgeverij: AmboAnthos

Publicatie Datum: oktober 2011

Beschrijving op de achterkant

IJzersterke nieuwe thriller van René Appel over verlies en verraad. Vier stellen, acht vrienden, woonachtig in dezelfde buurt, die vaak bij elkaar naar binnenlopen en veel met elkaar delen. Maar alles verandert als één van de acht haar man verlaat voor een ander. Marleen, zijn directe buurvrouw en een van de vrienden uit het clubje, ziet hoe zijn leven kapot gaat.

Het lijkt of het noodlot het vriendengroepje treft, want één van de vrouwen wordt het slachtoffer van een overval. Marleen voelt de dreiging in de lucht hangen en is bang dat ze zelf ook niet meer veilig is. Belangrijke vragen doemen op: zijn ze werkelijk zulke goede vrienden als ze zelf graag suggereren? Of schuilt er achter een sympathieke buitenkant een wreed en meedogenloos innerlijk?

Mijn indruk

Mijn indruk is gebaseerd op het eerste hoofdstuk en mag daarom niet worden geciteerd als betreffende het hele boek.

Ik heb een boekje met 3 of (2.5) hoofdstukken. In het eerste zit Marleen met haar huilende buurman in haar maag, want zijn vrouw Sandra heeft hem net verlaten. Marleen die zag dit al aankomen omdat ze weet dat Sandra een ander heeft, maar dat gaat ze Otto niet vertellen natuurlijk.

Er is hier een heel mooi contrast tussen de ontroostbare Otto en Marleen, die hem wel wil troosten, maar ze staat ook te springen om eten te gaan koken, want haar man komt zometeen thuis van zijn werk.

In het volgende gedeelte bediscussieert het vriendinnenclubje van Sandra de situatie en proberen ze van Marleen meer te weten te komen.

Het tweede hoofdstuk gaat over nog een verdrietige man, wiens vrouw pasgeleden is overleden. In het derde hoofdstuk zit Marleen op haar werk en overdenkt ze het vriendinnenclubje.

Hoewel ik het stuk met Marleen en Otto heel mooi vond en zeer levensecht, vond ik het daarna wat saai worden. Misschien nog steeds levensecht, maar niet meer zo interessant. Spannend was het zeker (nog) niet, en literair (het is een literaire thriller), dat weet ik ook zo net nog niet (zie ook hier).

Oordeel

Ik laat hem nog even liggen. Relatieperikelen en vriendenrelaties kunnen verschrikkelijk saai zijn en zolang er nog geen spanning in het boek zit, is het een beetje doorworstelen. Het deed me een beetje denken aan De eetclub van Saskia Noort (misschien omdat ik de film pasgeleden zag) en dat vond ik ook niet bijzonder interessant.

Omdat ik nog nooit wat van René Appel gelezen heb kan ik geen algemeen oordeel geven over deze schrijver op basis waarvan ik het boek al dan niet wel verder zou lezen.

Extra: Je kunt zelf ook het eerste hoofdstuk lezen. Download het hier.

Wat zeg jij? Doorlezen of wegleggen?

Laat een reactie achter met je keuze.

Advertentie

8 reacties op “Eerste Hoofdstukken – 6. Goede vrienden van René Appel

  1. Toen ik nog een stuk jonger was, heb ik weleens iets van Rene Appel gelezen op aanraden van mijn zus. Die las zijn boeken voor Nederlands, kennelijk omdat ze lekker weg lezen. Ik kan me niet meer herinneren wat ik ervan vond, en dat is denk ik GEEN goed teken… Ik denk dat jouw associatie met Saskia Noort wel terecht is, zelfde genre.

  2. Ik ken deze auteur helemaal niet en heb dus geen idee van wat je kan verwachten. Wat je schreef over het eerste deel vond ik wel goed, maar dan viel alles precies stil. En,… een thriller? Dat zie ik er helemaal niet in!

    • Nadine, dat van die thriller zie ik ook niet, maar soms is het wel heel spannend als dat langzaam opgebouwd wordt. Het eerste stuk vond ik erg mooi. Misschien moet ik het gewoon proberen want het is duidelijk dat het lezen van het eerste hoofdstuk mij nog geen duidelijkheid bracht.

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s