Noorderzon van Renate Dorrestein

Noorderzon van Renate DorresteinRenate Dorrestein is één van mijn favorite schrijvers en dit boek kende ik nog niet. Volgens wikipedia heeft ze zo’n 27 boeken op haar naam staan waarvan ik er pas 10 gelezen heb! Tja, even doorlezen, Boekblogger!

Dit is één van haar eerdere boeken, verschenen in 1986.

Noorderzon: Waar het over gaat

Justine is de huisgenote van Topaas, die tevens haar baas is. Topaas is al een tijdje weg en haar vriend Julius wordt een beetje ongerust. Dan krijgt Justine cassettebandjes toegestuurd, waarop Topaas vertelt van haar reis. Ze blijkt op een eiland bij Schotland of Ierland te zitten.

Julius en Justine luisteren samen naar de cassettebandjes maar geleidelijk verschuift de focus zich naar Topaas op het eiland met zijn vreemde bewoners. Het blijkt dat Topaas vertrokken is om met zichzelf in het reine te komen. Zij kan er maar niet overheen dat een vrouw, een (nuchtere) automobiliste, verongelukte omdat ze Topaas niet op tijd zag, terwijl ironisch genoeg, Topaas dronken op de fiets zat.

Op het eiland waarheen ze vertrokken is, vindt ze een onderkomen in het jachthuis, waar een man, Spider, met zijn zus Andrena en diens zoon, Wants, wonen. Wants is doofstom en wordt aan een ketting gehouden. Topaas wil hem leren praten en probeert zijn vertrouwen te wekken. Haar pogingen om Wants te socialiseren worden niet op prijs gesteld.

Op het eiland lijkt Topaas ook regelmatig op het verkeerde moment op de verkeerde plaats te zijn. Ze vermoed “Het Boze Oog” te hebben, waardoor alles om haar heen dood gaat. De eilandbewoners lijken zich tegen haar te keren, of is ze paranoïde en hebben ze het beste met haar voor? Er gebeuren vreemde dingen, of zijn dat Topaas’ halucinaties?

Noorderzon: Wat ik ervan vond

Niet Dorrestein’s beste boek – dat is (nog steeds) Het Hemelse Gerecht. Het verhaal, en de hoofdpersoon sprak mij niet zo aan. Toch is dit een soort van combinatie van Jamaica Inn (Daphne du Maurier) en The Wicker Man (een film). En dat zou een mooi boek moeten worden. Ik had totaal geen binding met Topaas en met de mensen op het eiland. Eigenlijk waren er alleen maar onplezierige mensen in dit boek.

De halucinaties van Topaas waren wel grappig, omdat je nooit wist of iets echt gebeurde of dat we weer in een halucinatie zaten. Maar dat vond ik ook wel wat storend omdat ik een hele tijd niet wist waar de grenzen van het verhaal lagen. D.w.z. ik vroeg me af of het onmogelijke ook mogelijk was in het verhaal, of dat het verhaal binnen de grenzen van de mogelijke werkelijkheid lagen, en alleen af en toe wat vreemd was. Oftewel: was al dat vreemde dat ik las nu echt een onderdeel van het verhaal, of een halucinatie? Dat was natuurlijk zo ook wel bedoeld, maar ik vond het niet prettig lezen.

De eilandbewoners waren heel vreemd, maar op een interessante manier. Topaas ontdekt steeds meer over deze mensen totdat ze bang wordt dat ze haar niet meer zullen willen laten gaan omdat ze zoveel over ze weet. En dan wordt het verhaal zelfs nog een beetje spannend.

Eigenlijk was het ook wel weer intrigerend, achteraf gezien. Maar ik moest echt even doorbijten om het hele boek(je) te lezen, want een groot gedeelte interesseerde me niet zo.

Mijn waardering: 3.5/5

Ik las dit boek: omdat Renate Dorrestein één van mijn favorite Nederlandse schrijvers is

Dit boek heb ik: gekocht op een tweedehands boekenbeurs

Aantal bladzijden: 233

Gepubliceerd in: 1986

Extra: Lees mijn recensie van De leesclub van Renate Dorrestein

2 reacties op “Noorderzon van Renate Dorrestein

  1. Ik kende dit boek van haar helemaal niet, Judith, maar dat wil natuurlijk niets zeggen. Het lijkt me echter inderdaad een van haar mindere boeken. Wat verwarrend. Ik denk dat dit een boek is waar je echt voor in de stemming moet zijn.

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s