De geboorte van een wees door Maaike Gerritsen

Bij watleesjij.nu deed ik mee om dit boek te winnen… en alweer won ik een boek!

De kaft is wat saai, maar de eerste bladzijde sprak me heel erg aan (deze gaat over gevallen die de hoofdpersoon in haar praktijk tegenkomt). Toen een andere blogger het boek ook nog eens heel positief recenseerde, wist ik zeker dat het tussen mij en het boek helemaal gezellig zou worden.

Toch niet.

De geboorte van een wees: Waar het over gaat

De hoofdpersoon, Marieke, heeft een druk leven met een baan, een gezin en de verbouwing van hun pasgekochte koopwoning. Als haar moeder ziek wordt (haar vader is al een paar jaar geleden overleden), ziet het ernaar uit dat Marieke over niet al te lange tijd wees zal worden.

Het boek volgt haar in haar pogingen voor haar gezin te zorgen en ondertussen ook haar moeder, die ver weg woont, te helpen samen met haar broer, die echter al te vaak laat afweten.

De geboorte van een wees: Wat ik er van vond

Het verhaal was mij wat te realistisch. Ik heb zelf een oudere moeder (en geen vader) en ook één broer en zou dit zomaar kunnen zien gebeuren. Da’s niet leuk! Dit was een roman en geen non-fictie van het type “Wat te verwachten als je moeder op sterven ligt”.

Er gebeurde voor mij dus te weinig onverwacht en interessants. Het boek was wel heel goed geschreven en las lekker vlot weg.

Ik raakte echter in de war met het tijdsverloop in het verhaal. Eerst is Marieke zelfstandige met een soort-van psychologische praktijk, daarna werkt ze voor een baas (een baan die ze opgaf vóórdat ze zelfstandige werd). Hun koopwoning wordt verbouwd, maar even later wonen ze in een huurwoning en kijken rond naar een mooie koopwoning. Voor mij was het niet duidelijk wanneer er wat gebeurde in relatie met de ziekte van Marieke’s moeder.

Aangezien er geen grote geheimen worden blootgelegd in de loop van het verhaal was het volgens mij ook niet altijd nodig om stukken van het verhaal uit de tijdslijn te trekken en in “verkeerde” volgorde weer te geven.

Het boek was best leesbaar, maar ik vond het wat saai.

Mijn waardering: 3/5

Ik las dit boek: omdat de eerste bladzijde me wel leuk leek

Dit boek heb ik: gewonnen in een winactie van de uitgever, Ambo | Anthos i.s.m. watleesjij.nu

Genre: moderne fictie

Gepubliceerd in: 2011

Aantal bladzijden: 267

Positiever dan ik: Het Moederfront

6 reacties op “De geboorte van een wees door Maaike Gerritsen

  1. Dit verhaal spreekt me misschien wel aan maar de sprongen in de tijd doen me nog te veel denken aan A Visit from the Goon Squad. Niet voor mij dus, toch niet op dit moment.

    • Frank, bedankt voor je reactie.

      Nee, erg deprimerend was het niet, dat viel wel mee. Maar zoals ik schreef ligt het onderwerp iets te dichtbij. Mensen die zelf oudere ouders hebben zouden dit best kunnen waarderen denk ik. Onder de 30 zou ik er niet aan beginnen.

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s