Schoonmaaktips van een huurmoordenaar van Hallgrímur Helgason

Scandofiel kun je me misschien net niet noemen, maar boeken van Scandinavische schrijvers pak ik in ieder geval altijd wel even op om te zien wat het is. In dit geval bleek het boek van dezelfde schrijver te zijn als 101 Reykjavík en dat boek heb ik al heel lang (gelezen en goed bevonden) in de kast staan.

Schoonmaaktips van een huurmoordenaar: Waar het over gaat

Huurmoordenaar Tomislav Bokšíc, ookwel Toxic genoemd, ontmoeten we op het vliegveld van New York. Zijn laatste opdracht is verkeerd afgelopen. Dat wil zeggen, het slachtoffer is wel dood, maar de FBI zit nu achter hem aan, en dat na 65 succesvolle moorden zonder enig probleem.

In de rij voor het vliegtuig richting Kroatie, zijn vaderland, ontdekt hij een aantal FBI agenten en hij vlucht naar de wc. Daar zorgt Toxic voor slachtoffer 67, en neemt diens plaats en papieren, in het vliegtuig naar Ijsland. Maar deze man blijkt een Amerikaanse dominee te zijn, die verwelkomd wordt door een gastgezin bij aankomst in Reykjavik. Omdat Toxic wel wat op hem lijkt sluiten ze hem in zijn armen en nemen hem mee naar huis.

Daar blijkt hij ingepland te zijn voor een televisieoptreden diezelfde avond en heeft het gastgezin nog enkele andere (religieuze) plannen met hem. Als het toch uitkomt dat hij de dominee niet is, moet Toxic onderduiken op Ijsland, wat niet makkelijk is in een land met maar één luchthaven en maar weinig inwoners.

Na een tijdje voelt Toxic zich redelijk thuis in het land en krijgt er zelfs een vriendin. We komen er ook achter waarom Toxic niet zo’n moeite had met het doden van mensen. Zal hij ook in een andere baan een succesvol bestaan kunnen opbouwen?

Schoonmaaktips van een huurmoordenaar: Wat ik er van vond

Heel leuk, komisch boek. In het begin iets té grappig maar dat viel later wel mee. De huurmoordenaar blijkt ook maar een mens te zijn, al is hij wel teleurgesteld dat hij op Ijsland zijn beroep niet kan uitoefenen omdat er veel te weinig mensen vermoord (hoeven te) worden.

Ik vond dat de auteur Toxic een geloofwaardige kijk op Ijsland heeft gegeven, voor een buitenstaander. En dat terwijl Helgason zelf Ijslands is. Het boek geeft dus een mooi kijkje in de Ijslandse samenleving, een Europees land waarvan we toch niet zoveel af weten.

Ik denk dat vooral mannen dit boek leuk zullen vinden (er worden genoeg “lekkere vrouwen” in genoemd) maar ook voor vrouwen die een humoristisch verhaal wel aanspreekt is dit een leuk boek.

Mijn waardering: 4/5

Ik las dit boek: omdat het zich in Ijsland afspeelt, wat mij aantrekt, en de titel is intrigerend

Dit boek heb ik: geleend van de bibliotheek

Genre: fiction

Gepubliceerd in: 2008

Vertaald uit: het IJslands (10 rád til ad haetta ad drepa fólk og byrja ad vaska upp)

Aantal bladzijden: 251

Eén reactie op “Schoonmaaktips van een huurmoordenaar van Hallgrímur Helgason

  1. Pingback: Boekrecensie: Een vrouw op 1000 graden door Hallgrímur Helgason | De Boekblogger

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s