Noem het liefde van Beitske Bouwman

Leuk, een gratis e-boek van uitgeverij Querido! Met nog een mooie voorplaat ook, dat leek me wel wat. En het verhaal klonk ook interessant.

Regelmatige lezers van mijn blog weten wel dat ik meer Nederlandse literatuur wil lezen en nieuwe schrijvers wil leren kennen: ideaal dus!

Noem het liefde: Waar het over gaat

Magda Steenhuis heeft een twee maanden oude baby. Zij heeft ook een carrière als onderzoekster, en bestudeert het effect van smeltend poolijs op het klimaat. Zij krijgt de mogelijkheid om met een groot team naar de Zuidpool te gaan, om daar verder onderzoek te doen.

Haar man is druk met zijn baan in het aanboren van nieuwe markten in het bedrijfsleven. Hij reist veel en trouwens, de baby was niet zijn idee, dus Magda ziet maar hoe ze het oplost. De baby gaat naar oma, de moeder van Magda.

Magda’s vriendin, Nanne, keurt het af: als je moeder bent ga je niet 8 maanden lang weg van je baby. Zelf heeft ze drie kinderen en een drukke baan, en is ook nauwelijks thuis om voor hen te zorgen. Terwijl Magda op de Zuidpool is schrijven de vriendinnen heen en weer, voornamelijk over moederschap en halen ze voorvallen uit hun (studenten) verleden op.

Tussendoor loopt het verhaal van Adam en Eva, maar met de toevoeging van Lillith, die de eerste vrouw van Adam was. Zij was gelijk geschapen met Adam (dus niet uit zijn rib) en dus gelijkwaardig aan hem. Adam vond dit maar niets waarop God, heel aardig, een vrouw uit zijn rib maakte, die wél naar hem zou luisteren. Later komt Eva toch in opstand, trouwens.

Noem het liefde: Wat ik er van vond

Het idee is interessant. Waar een man met een twee maanden oude baby best voor zijn werk een tijd weg kan (hoewel 8 maanden ook in zijn geval erg lang is), ligt dat bij een vrouw anders. Moet dat maar gewoon kunnen?

Nanne vind van niet en haar email-wisselingen met Magda zitten vol boosheid. Aan de andere kant maakt zij zelf ook lange dagen en haar kinderen zien dus niet zoveel van haar. Ik vond Nanne dus een beetje hypocriet – en hoewel ze daar later wat aan doet, vond ik haar in eerste instantie ook niet echt een goede moeder.

In het eerste deel van het boek maakt Magda zich op om te vertrekken. Daar zitten een heleboel twijfels, ze kan nog afzeggen, maar dit ging mij allemaal wat te ver. Ze bleef maar nadenken en met Nanne praten, en misschien dat dit in het echt ook zo zou gebeuren (dat kan ik me goed voorstellen), maar het las helaas niet zo lekker weg. Het verhaal bleef te lang bij de twijfels hangen, er gebeurde bijzonder weinig.

Op de Zuidpool, in het tweede deel, wordt er in de emails naar Nanne (en terug) door Magda voornamelijk geschreven over haar onderzoek terwijl Nanne het telkens over kinderen heeft, en hun gezamelijk verleden. Werd ook al snel saai. Bijna was ik van plan het er maar bij te laten, toen er zich toch een interessante ontwikkeling voordeed.

In deel drie is Magda op weg naar huis, via Amerika en dat is nog wel een aardig stukje.

Waar het Adam, Eva, en Lillith verhaal naar verwijst is me niet helemaal duidelijk. Eva lijkt me Nanne en Magda, Lillith, maar verder? Ik houd niet van dit soort verhalen-met-een-dubbele-betekenis. Ik zie een verhaal graag iets meer recht voor zijn raap verteld en niet met omwegen via een bijbels verhaal. Was dat echt nodig?

Ik moet ook nog even kwijt dat ik de naam van de baby afschuwelijk vind. Ze heet Jerana. Het spijt me zeer voor alle Jerana’s in de wereld (mochten die er zijn), maar ik vind die naam nog erger dan Abigail (met excuses aan alle Abigails). We hadden hier dus geen leuke schattige baby met een leuke schattige naam en dat vond ik jammer. Dat had het voor mij interessanter gemaakt.

Het boek was maar kort (94 e-boek bladzijden, equivalent aan 165 papieren bladzijden) en daarom heb ik het nog wel uitgelezen. Ik ben blij dat ik niet meer tijd aan dit boek kwijt was, laten we het daar op houden.

Mijn waardering: 2.5/5

Ik las dit boek: omdat de voorplaat er leuk uitzag en het niet zoveel bladzijden had (eboek), dus snel te lezen

Dit boek heb ik: gratis gedownload van uitgeverij Querido vanwege Moederdag

Genre: nederlandse roman

Gepubliceerd in: 2010

Aantal bladzijden: 94 (e-boek, 165 blz. paperback)

4 reacties op “Noem het liefde van Beitske Bouwman

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s