De held van Jessica Durlacher

De held van Jessica DurlacherDit boek had ik in de boekhandel al een paar keer opgepakt, en toen ik het in de bibliotheek wéér tegenkwam, moest ik het écht lezen! Het leek me een spannend, modern verhaal. En dat is het ook.

De held: Waar het over gaat

Sara Silverstein is de verteller van dit verhaal. Zij woont met man en kinderen in een ruime villa in Nederland. Er ontbreekt hen aan niets. Alleen wordt Sara bijna verkracht in het bos, als zij aan het hardlopen is.

De man lijkt haar naam te kennen, dus toeval kan het bijna niet zijn. Na nog een heel onprettig voorval gaat ze op onderzoek naar de man en ontdekt een heel verhaal achter de gebeurtenissen.

De held: Wat ik ervan vond

Het begin is saai. Sara vertelt over haar vader, die pasgeleden is overleden, over zijn verleden in de tweede wereldoorlog, toen hij zijn ouders kwijtraakte en hoe hij een tijd na de oorlog ereburger werd van de Duitse stad Baden-Baden.

Dit was mooi geschreven en achteraf gezien vormde dit gedeelte de achtergrond tot de rest van het verhaal. Maar tijdens het lezen was het doodgewoon: saai.

Verderop, tijdens en na de aanranding in het bos, wordt het stukken spannender. Op een gegeven moment kwam ik bij het punt waar je het boek zo snel mogelijk uit wil lezen, om maar te ontdekken hoe het verhaal precies verder gaat en afloopt.

Durlacher noemt dit boek zelf, in het dankwoord, niet echt een “Amerikaanse roman” maar dat vind ik eigenlijk wel. De setting is een dure villa, de zoon gaat bij de Amerikaanse marine trainen (hij is in Amerika geboren), het gezin verblijft regelmatig in Amerika, en er is heel weinig dat aan Nederland refereert. Durlacher woont zelf in Amerika en heeft bij het schrijven van deze roman volgens mij weinig aan Nederland gedacht. Toch moest het verhaal daar plaatsvinden, gegeven de achtergrond van het verhaal.

Hoewel ik dus in eerste instantie wat teleurgesteld was, voldoet het boek uiteindelijk prima aan mijn verwachtingen (mede gevormd door de voorplaat).

Mijn waardering: 4.5/5

Ik las dit boek: omdat de voorplaat me aansprak en de spannende samenvatting op het binnenblad ook.

Dit boek heb ik: geleend van de bibliotheek

Genre: Fictie

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s