De val van Hippocrates van Menno Lievers

De val van Hippocrates van Menno LieversDit boek las ik in het kader van de Academica Literatuurprijs, waarvoor dit boek in de shortlist voor 2011 is terrechtgekomen. Ik ben van plan de hele shortlist te lezen (als kernjurylid).

De val van Hippocrates: Waar het over gaat

Erik Liefco is een basisarts die het maar niet lukt een opleidingsplaats te vinden zodat hij zijn artsenopleiding kan afmaken. Als basisarts ben je helemaal niets, en mag je alleen als arts-assistent werken.

Zijn vriendin Beatrijs kan een goede baan in Londen krijgen maar Liefco wil nog eenmaal proberen of het in dit nieuwe ziekenhuis, waar hij werk heeft gevonden, wel zal lukken door te stromen naar een opleidingsplaats. Zijn broer is jong overleden door in een afgrond te vallen waar Liefco bij was. Hij voelt zich schuldig en wil door arts te worden vergeving van zijn moeder krijgen.

In het ziekenhuis blijkt dat de dokters en assistenten weinig morele en ethische waarden onderhouden ten aanzien van de patienten en Liefco is geschokt. Zelf probeert hij wel voor zijn patienten te doen wat hij kan wat hem sarcasme oplevert van zijn collegas. Door zijn afwijkende gedrag wordt Liefco regelmatig gepest en voelt zich ondergewaardeerd.

In zijn privé-aangeledigheden maakt hij er een potje van. Zo begint hij een relatie met een verpleegster terwijl hij met Beatrijs samenwoont. Ook trouwt hij met een Zuid-Amerikaanse prostitué zodat zij in Nederland kan blijven en drinkt hij teveel, óók op het werk.

Dat kan allemaal niet goed aflopen. En dat doet het ook niet.

De val van Hippocrates: Wat ik ervan vond

Hartstikke leuk boek! Tenenkrommend en geloofwaardig zijn de morele waarden van Liefco’s collegas (mijn ouders hebben ooit een rechtszaak gewonnen tegen een ziekenhuis vanwege het losjes hanteren van de Hippocratische eed).

Tenenkrommend ook, was Liefco’s gedrag waar het níet zijn patienten betreft. Het lijkt erop dat dokter worden het enige is waar hij over na heeft gedacht en de rest van zijn leven eromheen laat hij maar komen zoals het komt.

Het boek las lekker weg en ik pakte het boek weer op zogauw ik maar even tijd had. Het verhaal was goed opgebouwd en veel van de elementen die in het begin van het verhaal voorkomen, worden op slimme wijze aan het eind van het verhaal weer gebruikt.

Mijn waardering: 5/5

Kandidaat voor de Academica Debutantenprijs: 9/10

Ik las dit boek: omdat het genomineerd is op de shortlist van de Academica Literatuurprijs

Dit boek heb ik: geleend uit de bibliotheek

Aanrader: Als je een ziekenhuisverhaal kunt waarderen (het bevat niet al teveel bloed en darmen) en ook een verhaal over een jongeman die het ook allemaal niet weet en verkeerde keuze blijft maken wel aankan, dan is dit zeker een fantastisch boek.

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s