Lezen voor de Academica Debutantenprijs

Academica Debutantenprijs website
De Academica Debutantenprijs wordt elk jaar uitgereikt aan een Nederlandstalige fictiedebuut. Behalve een vakjury, die alle boeken van de longlist leest en bepaald welke boeken er op de shortlist komen, is er ook een lezersjury. Deze bepaald welk boek de uiteindelijke winnaar wordt. De vorige keer (2010) heb ik vier van de vijf boeken uit de shortlist gelezen en op een beoordelingsformulier aangegeven wat ik van ze vond.

Voor de prijs van 2011 heb ik mij opgegeven voor de kernjury. Dit is een jury van lezers die beloven alle vijf boeken van de shortlist te lezen. Omdat zij daardoor een beter oordeel kunnen geven, weegt de stem van de kernjury zwaarder dan die van de gewone lezersjury.

Eind november 2010 (dus over een paar dagen) wordt de shortlist gepresenteerd.

Op mijn blog zal je in ieder geval recensies van de boeken op de shortlist tegenkomen, die ik in de loop van de maanden zal lezen, en misschien ook nog een paar boeken van de longlist.

Omdat ik lang in Engeland heb gewoond en toen nauwelijks Nederlandse literatuur heb gelezen, probeer ik op deze manier in ieder geval wat nieuwe Nederlandse schrijvers te leren kennen. De auteurs die al meerdere boeken gepubliceerd hebben beginnen ook langzamerhand op mijn radar te verschijnen. Van hun boeken zul je hier ook recensies (blijven) lezen.

4 reacties op “Lezen voor de Academica Debutantenprijs

  1. Wat leuk, meedoen met de lezersjury. Misschien ga ik het ook wel doen. Las net je recensie van boek van Menno Lievers, ik vond het ook een sterk boek.
    Succes en veel plezier met bloggen

    • Dank voor je reactie, Ellington. Met de Academica Literatuurprijs kan iedereen stemmen op de boeken op de shortlist, dus of je er nu één leest, of alle vijf, het telt allemaal. Zelf heb ik me opgegeven voor de kernjury (of dat nu nog kan weet ik niet), waarbij ik beloof alle vijf de boeken te lezen.

      Lievers’ boek vond ik echt mooi, maar ik heb er pas twee gelezen, dus kan nog niet echt zeggen of hij het voor mij ook gaat worden.

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s