Tulpenkoorts van Deborah Moggach

Tulpenkoorts van Deborah Moggach Hoewel dit geen origineel Nederlands boek is, wilde ik er hier toch wat over vertellen. Het verhaal speelt nl. in Nederland, in 1636-1637.

De oorspronkelijke titel is Tulip Fever en het boek is in 1999 voor het eerst gepubliceerd.

Ik had verwacht een heleboel nieuwe dingen te ontdekken over de tulpenkoorts, waar ik maar heel weinig van af weet. De tulpenkoorts was een kortstondige speculatie met tulpenbollen, die al snel heel erg veel waard waren. Net als met de internet bubble, zakte hier ook de markt in één keer in.

In het boek komt de tulpenkoorts uiteraard wel voor, maar over de omvang en tijdsspanne van de bubble horen we niet veel. De massahysterie om met tulpenbollen veel geld te verdienen kom je wel tegen en heeft ook grote invloed op het verloop van het verhaal.

Het verhaal gaat over Sophia, een jonge vrouw in Amsterdam die met een veel oudere man is getrouwd, Cornelis. Zijn eerdere vrouw en kinderen zijn overleden en hij hoopt met Sophia een nieuw gezin te kunnen stichten. Dat wil nog niet zo lukken, echter.

Om zich op een andere manier te laten vereeuwigen, laat Cornelis zichzelf en Sophia schilderen door een portretschilder, Jan van Loos. Al snel ontstaat er een geheime relatie tussen Jan en Sophia. Zij proberen een manier te vinden om samen te kunnen zijn en daar gaat de rest van het boek over.

De eerste helft van het boek deed me denken aan Het meisje met de parel van Tracy Chevalier. Het is een beetje dromerig, en dezelfde oud-hollandse sfeer vind je hier terug.

In het boek wordt in elk kort hoofdstuk telkens één van de hoofdpersonen gevolgd, zodat het verhaal zich ontwikkeld via verschillende perspectieven. Het was niet zo’n serieus boek als ik verwacht had, en het las lekker door.  Een leuk boek voor een avondje voor jezelf.

Waardering: 4/5

Advertenties

Eén reactie op “Tulpenkoorts van Deborah Moggach

  1. Pingback: Tulpenkoorts | B O E K F A C E

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s