Laten wij dan samen afscheid nemen van de liefde van Paul Baeten Gronda

Laten wij dan samen afscheid nemen van de liefde

Laten wij dan samen afscheid nemen van de liefde

Tja, wat moet ik van dit boek vinden? Ik heb het gelezen in het kader van de Academica Debutantenprijs. Het is een van de vijf genomineerde boeken voor 2010. Waarom? Ik weet het niet.

Ik wil alle vijf de boeken lezen, en dit is het derde. De twee die ik gelezen heb vond ik wel aardig (Dokter Jazz) en best redelijk (Blinde Wereld). Nemen wij… vind ik vreemd, en iritant. Ik heb het niet met plezier gelezen. Toen ik het boek bijna uit had, bleef het een tijdje liggen omdat ik een leuker boek uit de bibliotheek had geleend. Dat geeft wel aan hoe het mij boeide.

Het boek beslaat 3 dagen: eergisteren, gisteren en vandaag. De ik-persoon, Max Eugene Venkenray, is een 21-jarige aircomonteur die tijdelijk in een hotel woont. Hij heeft geld van zijn oom geleend en tot dit geld op is, woont hij in dat hotel. Met zijn ouders kan hij het niet zo goed vinden. Hij heeft een oudere broer, een kunstenaar die installaties met cavias doet. Zijn jongere broer is vorig jaar overleden.

Het boek is eigenlijk een verslag van hoe Max zijn leven leidt met op de achtergrond de dood van zijn broer. Als zijn vader ook nog in het ziekenhuis belandt, is hij helemaal de draad kwijt.

Wat ik leuk vond aan dit boek waren de maffe details, de hoofdpersoon die in een hotel woont, de broer die iets met cavias doet. Het iritante was dat Max een nogal depressief tiepetje is. Ik dacht op een gegeven moment: raak eerst nu eens over de dood van je broer heen voor je een boek schrijft, dat zou voor iedereen beter zijn. Dat geeft aan dat stemming van het boek dus wel overtuigend was. Maar het raakte mij niet echt, en ik vond het voornamelijk saai om te lezen.

Verder vond ik de taal af en toe wat grof, richting Herman Brusselmans, van wie ik ooit 1/3 boek heb gelezen en het toen wel genoeg vond.

Nemen wij… wordt dus NIET mijn keuze voor de Academica Debutantenprijs.

Advertenties

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s